-Maine Coon/Opprinnelse-

 

Maine Coon hunnkatt, Spellbounds Ilessa (1 år)

Maine Coon og dens opprinnelse

Maine coon katten kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og staten Maine. Ingen vet med sikkerhet hvordan rasen oppstod, og det er mange myter forbundet med Maine Coon katten og dens opprinnelse.

En legende går ut på at Maine Coon er et produkt av blandingen mellom en huskatt og en vaskebjørn (racoon), hvilket er genetisk umulig.

En annen teori er at den nedstammer etter parringer mellom gaupe og huskatter. Dette kunne kanskje forklare de karakteristiske gaupetufsene. Det skal være rapportert om at parringer mellom tamkatt og gaupe faktisk har funnet sted, men om dette er opphavet til Maine coon vites ikke.

Antagelig er Maine Coon katten en blanding av flere forskjellige typer langhårskatter som Mains sjøfolk brakte med seg hjem, og korthårede lokale tamkatter. Det er også mulig at vikinger brakte med seg katter til Amerika. Dette kan i såfall forklare likhetene mellom Maine Coon og Norsk skogkatt, som også sies å være etterkommer etter katter som reiste med Vikingene.

I 1861 ble den første katten av rasen registrert, beskrevet som en svart og hvit katt med navn ”Captein Jenks of the Horse Marines”. Maine Coon var populære utstillingskatter allerede på 1800-tallet. En bruntabby jente som heter ”Cozie” vant Best in Show i 1895 ved Madison Square Garden Show.

Det var kun bruntabby variantene som til og begynne med kaltes for Maine Coon. Alle andre fargevarianter ble kalt ”Maine Shagged”. I begynnelsen på 20-tallet forsvant rasen fra utstillingene. Perserkatten og andre eksotiske katter var kommet til Amerika og var mer interessante. Det ble derfor harde tider for rasen. I 1959 ble rasen erklært utdødd, og i 1973 skrev en avis at rasen slett ikke eksisterte. Det gjorde den i høy grad, og takket være flinke oppdretteres tro på saken, ble The Maine Coon Breeders and Fanciers Association (MCBFA) stiftet i 1968. Etter det tok alle de amerikanske klubbene Maine Coon-katten inn i varmen igjen, det vil si til godkjennelse, registrering og med rett til titler.

Staten Maine i USA har erklært rasen for statskatt, og den regnes bestemt for å være et nasjonalt klenodium, som fremheves ved enhver anledning. På utstillinger er det, etter perseren, den rasen som representerer det største antall utstilte katter.

I den ”innfødte” bestanden av Maine Coon-kattene, er polydactyl (en tå for mye) et alminnelig syn. Faktisk hadde ca. 30-40% av de opprinnelige kattene overtallige tær. Det finnes en hel koloni som holder til i Ernest Hemingways hus i Key West, Florida. Da man i USA søkte om godkjennelse av katten som rasekatt, framla man derfor to standarder. En for flertåete, og en for alminnelige, men man ble frarådet å søke godkjenning på de flertåete. Flere gamle oppdrettere avler fremdeles på de flertåete i håp om at de engang skal kunne stilles i egen klasse på utstilling.

 

Teksten er basert på informasjon hentet fra Maine Coon Lovers and Breeders og Wikipedia.